Středověká kaše Husitů
Digitální Muzeum Jana Žižky
Galerie středověká kaše husitů
Středověká kaše husitů
Středověká kaše husitů
Ingredience:
- 200 g jáhel
- 200 g sušeného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla (nebo jiného tuku, který máte rádi)
- 1 lžička soli
- 1 lžička majoránky
- Voda na vaření
- Špetka pepře (volitelné)
Postup:
- Příprava hrachu: Sušený hrách opláchněte a namočte přes noc do studené vody. Následující den hrách sceďte a dejte vařit v čisté vodě, dokud není měkký (asi 1 hodinu).
- Příprava jáhel: Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou, aby se odstranila hořkost. Pak je dejte vařit v osolené vodě (poměr vody k jáhlám je cca 2:1) a vařte, dokud nejsou měkké (asi 20 minut).
- Spojení hrachu a jáhel: Uvařený hrách sceďte a přidejte k němu uvařené jáhly. Smíchejte obě ingredience dohromady.
- Příprava cibulky a česneku: Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho vůně.
- Dochucení kaše: Směs cibulky a česneku přidejte k jáhlám a hrachu. Dobře promíchejte. Osolte, přidejte majoránku a případně špetku pepře podle chuti.
- Servírování: Kaši podávejte teplou. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo pažitka.
Tipy:
- Pokud chcete, můžete kaši obohatit kousky uzeného masa nebo slaniny, což jídlu dodá ještě více chuti.
- Místo sádla můžete použít máslo nebo rostlinný olej, pokud preferujete vegetariánskou verzi.
Tento recept na kaši z jáhel a hrachu je jednoduchý a výživný, a zároveň vám přiblíží chutě středověké kuchyně. Dobrou chuť!
Další aktivity digitálního muzea Jana Žižky
Podívejte se prosím na další aktivity v našem muzeu:
Máte návrh na úpravu, nové informace nebo jste objevili chybu? Chcete nám poslat novou a originální fotografii? Napište Verče, Barče, nebo na media@ekultura.eu. Vaše jméno bude uvedeno mezi zdroji a přispěvateli.