Jan Žižka \ Aktivita \ Středověká kaše Husitů

Středověká kaše Husitů

Digitální Muzeum Jana Žižky

Galerie středověká kaše husitů

Středověká kaše husitů

Středověká kaše husitů

Středověká kaše husitů

Středověká kaše husitů

×

Ingredience:

Postup:

  1. Příprava hrachu: Sušený hrách opláchněte a namočte přes noc do studené vody. Následující den hrách sceďte a dejte vařit v čisté vodě, dokud není měkký (asi 1 hodinu).
  2. Příprava jáhel: Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou, aby se odstranila hořkost. Pak je dejte vařit v osolené vodě (poměr vody k jáhlám je cca 2:1) a vařte, dokud nejsou měkké (asi 20 minut).
  3. Spojení hrachu a jáhel: Uvařený hrách sceďte a přidejte k němu uvařené jáhly. Smíchejte obě ingredience dohromady.
  4. Příprava cibulky a česneku: Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho vůně.
  5. Dochucení kaše: Směs cibulky a česneku přidejte k jáhlám a hrachu. Dobře promíchejte. Osolte, přidejte majoránku a případně špetku pepře podle chuti.
  6. Servírování: Kaši podávejte teplou. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo pažitka.

Tipy:

Tento recept na kaši z jáhel a hrachu je jednoduchý a výživný, a zároveň vám přiblíží chutě středověké kuchyně. Dobrou chuť!

Další aktivity digitálního muzea Jana Žižky

Podívejte se prosím na další aktivity v našem muzeu:

Máte návrh na úpravu, nové informace nebo jste objevili chybu? Chcete nám poslat novou a originální fotografii? Napište Verče, Barče, nebo na media@ekultura.eu. Vaše jméno bude uvedeno mezi zdroji a přispěvateli.